Zwemlessen

Algemeen

Beginners bij het eerste bad zijn kinderen, die nog niet of nauwelijks zwemles hebben gehad.

Gevorderden zijn kinderen die vorig jaar al zwemles hadden in het Hemmerven of al ergens anders les hebben gehad.
Deze regel geldt ook voor het tweede bad en easyswim.

Kinderen die vorig jaar al in het diepe bad zwommen of in een binnenbad in diep zwemmen, kunt u opgeven voor A diploma. Houdt u er rekening mee dat een hele winter niet zwemmen en de overgang van een binnenbad naar een buitenbad invloed kan hebben op de zwemprestaties. Liever iets minder hoog inschrijven dan te hoog. Bij twijfel kunt u de eerste week van openstelling komen voorzwemmen.

Regelmatig met uw kind komen oefenen bevorderd ook de zwemprestatie van uw kind.

Zwem ABC

De Nationale Zwemdiploma’s worden landelijk uitgegeven door  de Nationale Raad Zwemveiligheid en bestaan uit het Zwem-ABC, de  Zwemcertificaten en de Zwemvaardigheidsdiploma’s.
Het Zwem-ABC is de basis van goed zwemonderwijs. Je voldoet aan de  Nationale Norm Zwemveiligheid als je het complete Zwem-ABC op zak hebt.  Zwemveiligheid kan je alleen behouden door oefening. Het is belangrijk  om te blijven zwemmen. Dit kan met de Zwemvaardigheidsdiploma’s na het  Zwem-ABC.
 
Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.  Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.
 
Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals  een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.  Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm  Zwemveiligheid.
 
Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in  open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en  bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je  aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Zwemvaardigheid

Wie het Zwem-ABC heeft behaald, heeft het predikaat Zwemveilig. Maar na het Zwem-ABC kan de zwemvaardigheid nog verder vergroten met de Zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3. Zeker voor jonge kinderen die het Zwem-ABC hebben voltooid, is het raadzaam regelmatig te blijven zwemmen om hun geoefendheid op peil te houden. Met de zwemvaardigheidsdiploma’s is dit heel goed mogelijk. Verder gaan we dieper in op de verschillende zwemslagen.

Snorkelen

Wie geïnteresseerd is in de wereld onder water heeft een leuke basis met het zwemvaardigheidsdiploma Snorkelen. Er zijn 3 diploma’s Snorkelen te behalen. Om Snorkelen 1, 2 of 3 te behalen, moet een kind het Zwem-ABC hebben.

Survival

Bij het zwemvaardigheidsdiploma Survival leert een kind hoe hij/zij zichzelf kunnen redden als hij/zij onverwachts in het water terecht komt. Kinderen leren ook wat je absoluut niet moet doen als een vriendje in nood is. Alle onderdelen dienen gekleed te worden uitgevoerd. De kleding moet bestaan uit een basis- en uitgebreid kledingpakket. Om het zwemvaardigheidsdiploma Survival compleet te krijgen is er drie keer diplomazwemmen.

Easyswim

Voor easyswim geldt de regel, dat uw kind echt watervrij moet zijn. Zij zwemmen met het easyswimpakje in dieper water, waar zij niet kunnen staan. De zweminstructeur kan nu eenmaal niet ieder kind afzonderlijk vasthouden. Ook hier geldt; kom proefzwemmen / oefenen in de eerste week van openstelling.

De keus is uit blauw/blauw of rose/blauw

De maten:

XS  voor 13-16 kg lichaamsgewicht

 S           14-17 kg

M          17-24 kg

L            24-28 kg

Xl            28-38 kg

Optioneel: U kunt bij het inschrijfformulier vermelden in welke maat en/of kleur u een easyswim pakje wilt bestellen.

ZWEM ABC

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Zwemveiligheidsnorm.

Wij hebben echter de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de stichting Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

 1. Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 2. Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC. Deze diploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 3. De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 4. Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

Zwembad 't Hemmerven

Zwemles plan

In zwembad Het Hemmerven kunnen kinderen en volwassenen worden opgeleid voor de volgende diploma’s:

Het zwemdiploma A, B en C.
Zwemvaardigheid 1, 2 en 3.
Survival 1, 2 en 3.
Snorkelen 1, 2 en 3.

Van elke les-kandidaat worden de zwemscores bijgehouden op papier. De deelnemer mag ten alle tijden vragen naar het resultaat.

Tevens wordt er van elke les-kandidaat een leerlingvolgsysteem bijgehouden op papier. Hierop worden de vorderingen en bijzonderheden, zoals ziekte en evt. problemen, bijgehouden. Deze bijzonderheden worden door de ouders en/of verzorgenden zelf aan ons doorgegeven.

Er wordt lesgegeven in groepen van maximaal:

10 kinderen in het eerste bad.
12 kinderen in het tweede bad.
8 kinderen in de groep easyswim.
16 kinderen diepe bad A-, B- en C-diploma.
Zwemvaardigheidsdiploma’s zijn afhankelijk van het aantal deelnemers hoe de indeling zal zijn.

Hoewel wij in groepen lesgeven, streven wij ernaar om elk kind afzonderlijk te begeleiden in wat bij het kind past.

Volwassenen hebben de keus om met een groep kinderen te lessen of apart zwemles te krijgen.

Het zwembadpersoneel heeft per bad omschreven wat de doelstelling is om bevorderd te worden naar een volgend bassin of om af te zwemmen voor het betreffende diploma.

Ouders en/of verzorgenden kunnen deze informatie vinden in een speciale map die ter inzage ligt bij de kassa of op de tafel onder de overkapping.

Als u als ouders informatie wilt hebben over uw kind dan kunt u dit opvragen op verschillende manieren:

Tijdens de vijf minuten overlapping van de zwemlessen.
Tijdens het vrij zwemmen.
Via de mail info@hemmerven.nl
Telefonisch tijdens de openingsuren.

Op zondag is er altijd gelegenheid om met uw kind te oefenen in het diepe bad. Het duikzeil mag dan altijd gebruikt worden.

Heeft u klachten waar u niet uit kunt komen met het personeel dan is bestuurslid Sandra Raven het aanspreekpunt.
U kunt haar benaderen via: secretariaat@hemmerven.nl

Kinderen

Wij kunnen uw kind opleiden voor de volgende diploma’s: Het volledige ZWEM ABC

Zwemvaardigheidsdiploma I, II en III

Zwemvaardigheidsdiploma snorkelduiken I, II en III

Zwemvaardigheidsdiploma survival I, II en III

In principe gaan de lessen altijd door, maar een enkele keer kan het i.v.m. de weersomstandigheden nodig zijn de lessen te annuleren. (Bij bijvoorbeeld onweersbuien.)

In de zomervakantie verhuizen alle lessen naar de ochtend, u krijgt hiervan tijdig bericht.

Tijdens de zwemvierdaagse, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede en derde Pinksterdag worden er geen zwemlessen gegeven.

Kleuterzwemmen is gebaseerd op watervrij maken.

Via het bestelformulier dat u op deze website vindt, en ook in de dorpskranten is gepubliceerd, kunt u uw kind(eren) opgeven voor zwemles. Wij delen de formulieren ook op school uit.
Volgorde van binnenkomst bepaald de volgorde van plaatsing. In principe nemen wij alle kinderen vanaf 4,5 jaar aan, maar bij plaatsgebrek worden de jongste kinderen op de wachtlijst geplaatst.
Op het bestelformulier svp. aangeven in welk bad uw kind ingedeeld moet worden. En aangeven op welk tijdstip u uw kind geplaatst wilt hebben, tevens een reserve tijd invullen indien van toepassing.
Voor de snorkellessen en survivallessen is een diploma c vereist.

Volwassenen

Voor de mensen die wel kunnen zwemmen maar geen diploma hebben of die ook eens iets anders willen zwemmen is er nu de mogelijkheid om dit te proberen.

Bij voldoende inschrijvingen zal een groep gestart worden in het diepe bad + een groep in het ondiepe bad. De tijden zullen in overleg worden bepaald. U hoeft niet perse voor een diploma te zwemmen. Verbeteren van de zwemslagen is ook een optie.
Volwassenen mogen ook altijd gelijk met kinderen lessen. Alleen bij de survival lessen is dit niet aan te raden.
Op maandagavond om 19.00 uur is er tijd gereserveerd voor volwassen zwemles in het diepe bad. Het ondiepe bad doen we in overleg. Overdag is ook mogelijk.

Rooster

Maandag & Donderdag

Tijd1e bad2e badDiepe bad
16:30
MargaEasyswim Liane A diploma john
17:00JohnB diploma Liane
17:30Easyswim JohnC diploma Marga
18:00Survival Marga & Liane

Dinsdag & Vrijdag

Tijd1e bad2e badDiepe bad
16:30
MargaEasyswim Liane A diploma John
17:00Marga
B diploma Liane
17:00Easyswim John
17:30Easyswim MargaZwemvaardigheid
1 t/m 3 John & Liane
18:00Snorkelen John & Marga
18:30C diploma Marga

Bijzondere data 2019

Geen zwemles in de eerste week; op Hemelvaart,

Pinksteren en tijdens de zwemvierdaagse. Alle informatie kunt u ook vinden op de website www.hemmerven.nl en op het informatiebord onder de overkapping.

Contact: 0228 541602 of via de mail info@hemmerven.nl

Kijk dan eens op www.allesoverzwemles.nl

5 t/m 10

mei

Start activiteiten en zwemlessen

23 & 24

mei

Gekleed zwemmen + kijkdag

3 t/m 4

jun

Gekleed zwemmen + kijkdag

24 & 25

jun

Gekleed zwemmen + kijkdag

29

jun

Afzwemmen voor alle diploma’s

8 & 9

jul

Gekleed zwemmen + kijkdag

15

jul

Eerste dag schoolvakantie. De lessen beginnen ’s morgens. Twee weken van tevoren zelf lestijd invullen!!!

24

jul

Ouders mogen meezwemmen

30

jul

Gekleed zwemmen + kijkdag

8

aug

Ouders mogen mee zwemmen met de les

14

aug

Gekleed zwemmen + kijkdag

17

aug

Gekleed zwemmen + kijkdag

22

aug

Gekleed zwemmen + kijkdag

24

aug

Afzwemmen diploma A, B en C

26

aug

Weer zwemles in de middag

4

sep

Schoolzwemwedstrijd om 14.30 uur

5 & 6

sep

Gekleed zwemmen + kijkdag

7

sep

Afzwemmen zwemvaardigheid diploma’s

9 & 10

sep

Gekleed zwemmen voor het diepe bad + kijkdag voor alle zwemmers

14

sep

Afzwemmen diploma A, B en C

Kledingeisen

Diploma A

Eisen Nationaal Zwemdiploma A

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad zonder attracties. Je kind kan zich redden als het onverwacht in het water valt. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden
Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een basisafstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • op verschillende manieren het water in kan gaan, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
 • een basisconditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een basisafstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een basisafstand.
 • kan drijven op de buik en op de rug. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen, kan draaien en zich kan oriënteren.

Standaard examenprogramma
Via onderstaande link kun je het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s downloaden. De proeven die hier beschreven staan vormen samen het standaard examenprogramma van het Nationaal Zwemdiploma A.

Examenprogramma Zwemdiploma A – Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Maatwerk examenprogramma
Het kan zo zijn dat je bij het diplomazwemmen (deels) andere proeven tegenkomt dan omschreven in het standaard examenprogramma. Dat komt doordat zwemlesaanbieders in plaats van het standaard examenprogramma ook de mogelijkheid hebben om een eigen maatwerk examenprogramma te ontwikkelen en dat te gebruiken bij het diplomazwemmen. Het maatwerk examenprogramma moet uiteraard qua niveau gelijkwaardig zijn aan het standaard examenprogramma. De Nationale Raad Zwemveiligheid beoordeelt daarom vooraf het niveau van het maatwerk examenprogramma. Na goedkeuring van de raad mag een zwemlesaanbieder het betreffende maatwerkprogramma gebruiken bij het diplomazwemmen. Deze handelwijze zorgt ervoor dat enerzijds het examenprogramma optimaal aansluit op de visie van de zwemlesaanbieder op zwemonderwijs, terwijl anderzijds onafhankelijke kwaliteitscontrole door de Nationale Raad Zwemveiligheid mogelijk blijft.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma A

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Diploma B

Eisen Nationaal Zwemdiploma B

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien een goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan,
een golfslagbassin en een stroomversnelling. Je kind kan zich goed oriënteren boven en onder water. Zwemdiploma B is de tussenstap naar het complete Zwem-ABC.

Vaardigheden
Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma B laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een langere afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen.
 • een goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een langere afstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kan uitvoeren over een langere afstand.
 • naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en dat je kind zichzelf richting de bodem kan laten zakken.

Standaard examenprogramma
Via onderstaande link kun je het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s downloaden. De proeven die hier beschreven staan vormen samen het standaard examenprogramma van het Nationaal Zwemdiploma B.

Examenprogramma Zwemdiploma B – Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Maatwerk examenprogramma
Het kan zo zijn dat je bij het diplomazwemmen (deels) andere proeven tegenkomt dan omschreven in het standaard examenprogramma. Dat komt doordat zwemlesaanbieders in plaats van het standaard examenprogramma ook de mogelijkheid hebben om een eigen maatwerk examenprogramma te ontwikkelen en dat te gebruiken bij het diplomazwemmen. Het maatwerk examenprogramma moet uiteraard qua niveau gelijkwaardig zijn aan het standaard examenprogramma. De Nationale Raad Zwemveiligheid beoordeelt daarom vooraf het niveau van het maatwerk examenprogramma. Na goedkeuring van de raad mag een zwemlesaanbieder het betreffende maatwerkprogramma gebruiken bij het diplomazwemmen. Deze handelwijze zorgt ervoor dat enerzijds het examenprogramma optimaal aansluit op de visie van de zwemlesaanbieder op zwemonderwijs, terwijl anderzijds onafhankelijke kwaliteitscontrole door de Nationale Raad Zwemveiligheid mogelijk blijft.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma B

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Diploma C

Eisen Nationaal Zwemdiploma C

Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben en de vaardigheden te beheersen om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met het Zwemdiploma C heeft je kind voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Vaardigheden
Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien dat hij of zij:

 • zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een lange afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen en zelfstandig uit het water kan klimmen.
 • vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren, onder water ergens doorheen kan zwemmen en op een veilige plek kan bovenkomen.
 • een zeer goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een lange afstand te overbruggen.
 • de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch goed kan uitvoeren over een lange afstand.
 • met kleren aan naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.
 • kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en je kind kan omschakelen naar drijven op de rug om uit te rusten.

Standaard examenprogramma
Via onderstaande link kun je het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s downloaden. De proeven die hier beschreven staan vormen samen het standaard examenprogramma van het Nationaal Zwemdiploma C.

Examenprogramma Zwemdiploma C – Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s

Maatwerk examenprogramma
Het kan zo zijn dat je bij het diplomazwemmen (deels) andere proeven tegenkomt dan omschreven in het standaard examenprogramma. Dat komt doordat zwemlesaanbieders in plaats van het standaard examenprogramma ook de mogelijkheid hebben om een eigen maatwerk examenprogramma te ontwikkelen en dat te gebruiken bij het diplomazwemmen. Het maatwerk examenprogramma moet uiteraard qua niveau gelijkwaardig zijn aan het standaard examenprogramma. De Nationale Raad Zwemveiligheid beoordeelt daarom vooraf het niveau van het maatwerk examenprogramma. Na goedkeuring van de raad mag een zwemlesaanbieder het betreffende maatwerkprogramma gebruiken bij het diplomazwemmen. Deze handelwijze zorgt ervoor dat enerzijds het examenprogramma optimaal aansluit op de visie van de zwemlesaanbieder op zwemonderwijs, terwijl anderzijds onafhankelijke kwaliteitscontrole door de Nationale Raad Zwemveiligheid mogelijk blijft.

Kledingeisen diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma C

 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Jas met lange mouwen
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

Contactgegevens

Hertog Willemweg 68
1606 ZH Venhuizen

T: 0228 – 54 16 02
E: info@hemmerven.nl

Volg ‘t Hemmerven op social media:

@copyright - Het Hemmerven - Groeier!